7 Μαΐου 2015

Αξιοπρέπεια στο Χώρο Εργασίας: Ηθική Παρενόχληση και Εργασιακός ΕκφοβισμόςΑνακοίνωση νέας, ταχύρρυθμης διαδικτυακής επιμορφωτικής διδακτικής ενότητας του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης προσφέρει καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης σε επιστημονικά πεδία αιχμής, τα οποία απευθύνονται τόσο σε πτυχιούχους, όσο και σε αποφοίτους Λυκείου.

 

Η υλοποίηση των Προγραμμάτων γίνεται μέσω πρότυπων μορφών e‐Learning, αξιοποιώντας τη βραβευμένη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εμπειρία και τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.


Διδάσκουσα:   
Πολεμικού Άννα
Διδάκτωρ, Διδάκουσα 407/80
Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, 

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Αντικείμενο Διδακτικής Ενότητας:

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους στο χώρο εργασίας τους, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η εργασιακή απασχόληση αποτελεί σημαντική παράμετρο της καθημερινότητας των ανθρώπων κατά την ενηλικίωση. Κατά συνέπεια, ευημερία των εργαζόμενων, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί μεταξύ άλλων τους εργοδότες, τους επιχειρησιακούς συμβούλους, και την ψυχοθεραπευτική κοινότητα.

Η ευημερία στον χώρο εργασίας προκύπτει από ένα συνονθύλευμα παραγόντων: ρόλων, ατομικών προσδοκιών και συλλογικών στόχων, προσωπικοτήτων και ιδιοσυγκρασιών, διοικητικής οργάνωσης, και επιχειρησιακής, εταιρικής ή επαγγελματικής φιλοσοφίας, του εκάστοτε εργασιακού πλαισίου, που είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργούν με πλήρη σύμπνοια σε καθημερινή βάση. 

Ωστόσο, μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κλίμα της σύγχρονης εποχής, υπάρχουν κάποια εργασιακά πλαίσια όπου οι προστριβές μεταξύ των προαναφερθέντων παραγόντων είναι τόσο έντονες, και δυσεπίλυτες με αποτέλεσμα να προξενούν από συγκρουσιακά έως τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα, όπου ευδοκιμούν η κατάθλιψη, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, και ο κίνδυνος πρόκλησης σωματικής ή υλικής βλάβης.

Ο εργαζόμενος συχνά καλείται να εργαστεί μέσα σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από προστριβές, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, και περιθωριοποίηση με αποτέλεσμα η ευαισθητοποποίηση στις εκφάνσεις του εργασιακού εκφοβισμού και της διαχείρισής του να αφορά κάθε άτομο που εμπλέκεται στην αγορά εργασίας και να αποτελεί παρακαταθήκη διασφάλισης της ψυχικής και σωματικής του υγείας και της προσωπικής και επαγγελματικής του ευημερίας.
Το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού επιφέρει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες και δυσκολίες προσαρμοστικότητας, δημιουργίας και παραγωγικότητας για όλους τους συμμετέχοντες: επιχειρησιακά και διοικητικά στελέχη, θύτες και θύματα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 20 χρόνια βιβλιογραφικά ο εργασιακός εκφοβισμός έχει σχετιστεί -μεταξύ άλλων- με ψυχολογική δυσφορία και παθολογία, προβλήματα κοινωνικού σχετισμού, μείωση της παραγωγικότητας, οικονομική δυσπραγία, συνέπειες στην οικογενειακή ευημερία και εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
 

Αντικείμενο της διδακτικής ενότητας είναι η προσπάθεια εννοιολογικού προσδιορισμού των φαινομένων της ηθικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, και η εκμάθηση στρατηγικών πρόληψης, διαχείρισης, και αποτελεσματικής αντιμετώπισης κρουσμάτων αυτού του κοινωνικού φαινομένου.Η Διδακτική Ενότητα απαρτίζεται από 5 Εβδομαδιαίες Συνεδρίες (ΕΣ), που θα υλοποιηθούν με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: 

1η ΕΣ: Ηθική Παρενόχληση και Εργασιακός Εκφοβισμός: Εννοιολογικές Διαστάσεις.  

2η ΕΣ: Διακρίνοντας το Bullying από άλλες Μορφές Κοινωνικών Συναλλαγών.
3η ΕΣ: Καταμηνυτές και Αντεκδίκηση: Στρατηγικές Διαχείρισης και Προστασίας.
4η ΕΣ: Όταν ο Εκφοβισμός Παίρνει Συλλογική Διάσταση: Το Σύνδρομο Mobbing.
5η ΕΣ: Επιπτώσεις του Εργασιακού Εκφοβισμού: Η Επόμενη Μέρα.

Περίοδος Υλοποίησης
Έναρξη: Δευτέρα 11/01/2016
Λήξη: Κυριακή 14/02/2016


Πρόγραμμα Σπουδών & Εγγραφή στη Διδακτική Ενότητα 


Στοιχεία Επικοινωνίας
Για Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης
Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης 
Τηλέφωνο: 2241.0.99424-6 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-13:00)
e-mail:  e-epimorfosi@aegean.gr
Web site: e-epimorfosi.aegean.gr 
 

Άννα Πολεμικού, Ph.D. 
Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
(προσωποκεντρικης προσέγγισης)


πληροφορίες/επικοινωνία: 
  
6937804644 / 21 3030 1465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου