19 Ιανουαρίου 2015

Μπερδεμένα ΜηνύματαΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Βρισκόταν σε σύγχυση καθώς τραβούσε ανθρώπους κοντά της μόνο για να τους σπρώξει, στη συνέχεια, μακριά. Μα γιατί, άραγε, αντιδρούσαν με τόση απογοήτευση;
 "Ελάτε σ' εμένα, φύγετε από μένα,
   ελάτε σ' εμένα, φύγετε από μένα."
 Αυτό έλεγε σε όλους. Πού ήταν το πρόβλημα;
"Ελάτε σ' εμένα, φύγετε από μένα,
  ελάτε σ' εμένα, φύγετε από μένα."

Σίγουρα, το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές. Όχι; 

Κι όμως, οι άνθρωποι καμιά φορά της συμπεριφέρονταν παράξενα, σα να μην ήταν σαφές αυτό που ήθελε, πράγμα που ήταν για εκείνη πολύ οδυνηρό. 
"Ελάτε σ' εμένα, φύγετε από μένα,
  ελάτε σ' εμένα, φύγετε από μένα."
 Μα πώς θα μπορούσε να είναι πιο σαφής από αυτό; 
Απόσπασμα από: Simon Parke "Οne Minute Mystic".
_________________________________________________________________________________

"Του (της) αρέσω;"  "Γιατί δε με παίρνει τηλέφωνο;"

Όταν το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει σου στέλνει μπερδεμένα μηνύματα, είναι εύκολο να εμπλακείς στο δράμα και την σύγχυση της κατάστασης που δημιουργεί αυτή τη αμφισημία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κανείς δε μπορεί να κατασκηνώσει μες το μυαλό σου χωρίς να του το επιτρέψεις. Με τον ίδιο τρόπο, αν είσαι αποφασισμένη να ζεις μέσα στο δράμα της αβεβαιότητας, οποιοσδήποτε -ακόμα κι αν δεν έχει τέτοια πρόθεση- μπορεί να καταλάβει εμμονικά τις σκέψεις σου.


Το Μήνυμα κάποιου μπορεί να Είναι Μπερδεμένο (Ασυναφές) με τους Εξής Τρόπους:


  1. Αυτό που λέει αντιτίθεται σε αυτό που είπε προηγουμένως.
  2. Αυτό που κάνει αντιτίθεται σε αυτό που έκανε προηγουμένως.
  3. Αυτό που λέει αντιτίθεται σε αυτό που κάνει.
  4. Αυτό που λέει αντιτίθεται σε σχέση με τη γλώσσα του σώματός του.
Πώς να Ανταποκριθείς 

Προτού κάνεις οτιδήποτε, σιγουρέψου ότι τα δικά σου μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Συχνά, λαμβάνουμε μπερδεμένα μηνύματα σε απόκριση των μπερδεμένων μηνυμάτων που στέλνουμε εμείς πρώτοι. Γνώριζε τί  είναι αυτό ακριβώς που θες και φρόντισε να το επικοινωνήσεις με σαφήνεια.

Λαμβάνοντας ένα μπερδεμένο μήνυμα, ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να στείλεις και τις δύο όψεις του πίσω στον αποστολέα. Δε μπορείς να σταματήσεις ή να αποτρέψεις κάποιον από το να σου στέλνει μπερδεμένα μηνύματα. Μπορείς, όμως, να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεσαι εσύ σε αυτά. Επικοινωνώντας τη σύγχυσή σου, επιτρέπεις στο συνομιλητή σου να καταλάβει την επίπτωση που έχει η συμπεριφορά του/της πάνω σου. Αυτό έχει την προοπτική να ρίξει φως στον τρόπο που σχετίζεστε. 

Όταν κανείς ξέρει ότι στέλνει μπερδεμένα μηνύματα, μπορεί να αποσαφηνίσει τί συμβαίνει μέσα του. Μπορεί να μην είναι καν μπερδεμένος και απλά να μην έχει αντιληφθεί πως ακούγεται ή πως συμπεριφέρεται. Αν ο αποστολέας είναι πράγματι μπερδεμένος, τότε η ανατροφοδότησή σου του επιτρέπει να δει καθαρότερα τον εαυτό του και την επίπτωση που έχει η συμπεριφορά του πάνω σου. Από εκεί κι ύστερα, αν επιθυμεί, μπορεί να αποσαφηνίσει βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη σχέση. Δοκίμασε να εφαρμόσεις αυτή τη δεξιότητα και παρατήρησε αν αλλάζει κάτι στη σχέση.

Συγκρουόμενα Σύστηματα Αξιών

- Μήπως μου το παίζει δύσκολος;

- Άραγε του αρέσω ή απλά περνάει την ώρα του;
- Μήπως φοβάται να κάνει την πρώτη κίνηση;

Πρόκειται για ερωτήματα που διατυπώνονται τόσο συχνά, που σχεδόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης σκηνής του φλερτ. Δε χρειάζεται, όμως, να είναι έτσι τα πράγματα. Αν δε σου αρέσει να παίζουν παιχνίδια εις βάρος σου, τότε ίσως αξίζει να αναλογιστείς μήπως εσύ και το φλερτ σου μοιράζεστε διαφορετικές στάσεις σχετικά με το πως αντιλαμβάνεστε την επικοινωνία, τη σχέση, την αγάπη.

Δεν αποκλείται το άτομο που σε ενδιαφέρει είναι πραγματικά μπερδεμένο. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν διαστάσεις του εαυτού τους που έχουν νοηματοδοτήσει ως αντίθετες: λ.χ. "ατομικότητα - συντροφικότητα", "ανεξαρτησία - εγγύτητα", "ενθουσιασμός - γαλήνη", κ.ο..κ. Πρόκειται για αξίες που ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι ακυρώνουν η μία την άλλη, ή που δυσκολεύονται να βρουν τρόπους ώστε αυτές να συνυπάρξουν.

Οριοθετήσου


Εάν ο σύντροφός σου στέλνει μπερδεμένα μηνύματα, και βρίσκεις τον εαυτό σου να εισπράττει περισσότερα ερωτηματικά απ' ότι απαντήσεις, ίσως χρειάζεται να αποφασίσεις πόσα ερωτηματικά, τελικά, αντέχεις. Δεν είναι παράλογο να περιμένεις λίγες εβδομάδες μέχρι να ζεσταθεί το κλίμα, και να αναπτύξετε οικειότητα μεταξύ σας, αλλά το να μαντεύεις για μήνες ή για χρόνια δεν υποδηλώνει ισότιμη συντροφικότητα, ούτε υγιή τρόπο σχετισμού. Δες την κατάσταση όπως πραγματικά είναι - όχι όπως θα ήθελες να είναι - και αποφάσισε τί είναι αυτό που εσύ επιδιώκεις από μία σχέση.


Πότε Είναι Καιρός να Προχωρήσεις Παρακάτω

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να υπεραναλύσεις τις λέξεις, τις ενέργειες ή τις προθέσεις του προσώπου που σε ενδιαφέρει, θυμήσου ότι έχεις την επιλογή να μην ενδώσεις σε όλο αυτό το στρες. Αντί να υπεραναλύεις με κάθε λεπτομέρεια τί θα έπρεπε να είχε πει ή να είχε κάνει αν πραγματικά του άρεσες, έχεις την επιλογή να αναγνωρίσεις ότι λαμβάνεις μπερδεμένα μηνύματα, και να εμπιστευτείς το γεγονός ότι εάν υπάρχει αληθινή συσχέτιση, θα εκδηλωθεί με τον σωστό τρόπο τη σωστή χρονική στιγμή. 

Αν το φλερτ ή ο σύντροφός σου εξακολουθήσει να στέλνει μπερδεμένα μηνύματα, παρά τις επισημάνσεις σου, ίσως είναι καιρός να προχωρήσεις παρακάτω.

'Ενα άτομο που σου στέλνει μπερδεμένα μηνύματα το πιθανότερο είναι να μην είναι διαθέσιμο με τον τρόπο που εσύ επιθυμείς.

Στα πρώτα στάδια οποιασδήποτε σχέσης, όταν οι δύο σύντροφοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τί επιδιώκουν ο ένας από τον άλλο, είναι φυσικό να υπάρχει ένα ποσοστό αμφιθυμίας. Αν, όμως, η αβεβαιότητα και τα μπερδεμένα μηνύματα είναι τα πρωτεύοντα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο σχετίζεστε, ίσως είναι προτιμότερο να αναζητήσεις κάποιον που νιώθει τον ίδιο ενθουσιασμό για σένα, όπως νιώθεις εσύ για εκείνον. 

Αν διαπιστώνεις ότι έχεις ένα ιστορικό σχέσεων με ανθρώπους από τους οποίους λαμβάνεις μπερδεμένα μηνύματα ίσως, τελικά, να έφτασε ο καιρός να  γνωρίσεις και να κατανοήσεις καλύτερα ΕΣΕΝΑ. 

Αφιερώνοντας χρόνο στο να δημιουργήσεις έναν τρόπο ζωής μέσα στον οποίο υπάρχεις ανεξάρτητα, δημιουργικά και ευτυχισμένα, θα διαπιστώσεις ότι ελκύεις ανθρώπους που είναι είναι εξίσου ανεξάρτητοι, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι, ικανοί να υπάρξουν σε υγιείς σχέσεις που χαρακτηρίζονται από σεβασμό και αγάπη. 

Αξιοποίησε τις υπηρεσίες ενός συμβούλου ψυχικής υγείας και ζήτησε τη βοήθειά ώστε να ανακαλύψεις τον τρόπο που σχετίζεσαι και τί σημαίνει να βρίσκεσαι σε μία υγιή σχέση. Δώσε την ευκαιρία στην πραγματική και μακροχρόνια αγάπη να σου χτυπήσει την πόρτα. 

Άννα Πολεμικού, Ph.D. 
Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
(προσωποκεντρικης προσέγγισης)


πληροφορίες/επικοινωνία: 
 
  6937804644 / 21 3030 1465