22 Δεκεμβρίου 2014

Ψυχοθεραπεία και Δημιουργική Διεργασία


 Μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας σου δίνεται η δυνατότητα να ανάγεις τον τρόπο με τον οποίο υπάρχεις, σχετίζεσαι, αγαπάς, μεγαλώνεις, δημιουργείς, μαθαίνεις... την ίδια σου τη ζωή, σε τέχνη. Η διεργασία, άλλωστε, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες δημιουργούν, ενυπάρχουν, και ερμηνεύουν τα δικά τους έργα τέχνης. Ο Albert Rothenberg μεταφέρει τις σκέψεις του για το πως η καλλιτεχνική και η ψυχοθεραπευτική διεργασία ακολουθούν παράλληλους δρόμους έκφρασης μέσω της υπαρξιακής δημιουργίας στο βιβλίο του The Creative Process of Psychotherapy.


 "Η εικόνα δεν προσχεδιάζεται ούτε προκαθορίζεται εξ' αρχής, μάλλον ακολουθεί την κινητικότητα της σκέψης καθώς δημιουργείται. Αφού τελειώσει, αλλάζει κι άλλο, αναλόγως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνος που την κοιτά. Μία εικόνα ζει τη ζωή της σαν ένα ζωντανό πλάσμα, που υποβάλλεται στις αλλαγές τις οποίες μας επιβάλλει η καθημερινότητα."
-Pablo Picasso

"Τελευταία νιώθω ότι βλέπω και βιώνω πράγματα στα οποία δεν έδινα σημασία παλαιότερα. Βλέπω καινούργιους δρόμους όταν οδηγώ το αυτοκίνητό μου, και πραγματικά πρόσεξα τα πουλιά πάνω σε ένα δέντρο. Όταν ήρθα στη δουλειά τις προάλλες παρατήρησα καθώς έμπαινα μέσα, μέρη του διαδρόμου που ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει πως υπήρχαν. Και οι άνθρωποι - ακούω διαφορετικά πράγματα σε όσα λένε. Αντί να αποχωρώ όταν νιώθω απειλημμένος, επιλέγω να παραμείνω."
-Πελάτης στην Ψυχοθεραπεία
  
*Rothenberg, A. (2014). The Creative Process of Psychotherapy. MD: IPI Publishers
** Εικόνα:  Josep Moncada - L' art per l'art


Άννα Πολεμικού, Ph.D. 
Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
(προσωποκεντρικης προσέγγισης)


πληροφορίες/επικοινωνία: 
 
  6937804644 / 21 3030 1465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου