12 Μαΐου 2014

Πόσο Διαρκεί η Θεραπεία;


Ένα εύλογο ερώτημα που μπορεί να σε απασχολεί όταν σκέφτεσαι να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας αφορά το πότε τελειώνει η θεραπεία;

 
Πρόκειται για μία απορία που μπορεί να προκύπτει για τους εξής λόγους: 

  • Εάν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις στη θεραπευτική διαδικασία (π.χ. ξεκινάς από το μηδέν και δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τον όγκο πληροφοριών που σχετίζεται με αυτή), είναι ανακουφιστικό να αναζητήσεις κάποια μορφή δομής. Να ενημερωθείς για το αν η διαδικασία έχει αρχή, μέση και τέλος.
  •  Κάποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις διαφημίζουν μία δομημένη πορεία προδιαγεγραμμένου αριθμού συνεδριών. Αυτές οι προσεγγίσεις ενστερνίζονται την λογική ότι μετά το πέρας, πχ εννέα συνεδριών, θα έχει ταυτοποιηθεί το ζητούμενο θέμα και θα σου έχει γίνει παροχή των λογικών στρατηγικών που θα εξυπηρετήσουν την διαχείρισή του. Πράγματι, αυτές οι προσεγγίσεις είναι αξιόπιστα αποτελεσματικές και επακριβώς δομημένες για κάποια συγκεκριμένα ζητήματα. Η δυσκολία με αυτές τις προσεγγίσεις είναι η εξής: τί γίνεται εάν το θέμα που σε οδήγησε στο γραφείο του θεραπευτή δεν είναι το "ακριβές θέμα"; Τί γίνεται εάν υπάρχει και κάτι πέρα από "το θέμα" που πρωτο-απομόνωσες; Επίσης, τί γίνεται στην περίπτωση που το θέμα δεν προσφέρεται για επίλυση με την παροχή λογικών στρατηγικών (το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, για παράδειγμα;).
  •  Επίσης, είναι πιθανό να θεωρείς ότι η διαδικασία της θεραπείας δημιουργεί μία κατάσταση εξάρτησης ή ότι λειτουργεί σαν μια πατερίτσα από την οποία δεν θα μπορέσεις ποτέ να απαλλαγείς διακυβέβοντας, έτσι, την ανεξαρτησία σου.

Είτε έχεις προγενέστερη εμπειρία από την διαδικασία της θεραπείας, είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που ατενίζουν το άγνωστο με αδημονία.

Εάν σε απασχολεί το ζήτημα "πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;" θα πρέπει να απευθύνεις το ερώτημα στον θεραπευτή/-τριά σου εξαρχής (συνάμα με άλλα ερωτήματα όπως την χρέωση κάθε συνεδρίας, την πολιτική ακύρωσης συνεδριών, και οδηγίες προς το γραφείο του/-της).


Προσωπικά, δε μπορώ να προδιαγράψω πόσες συνεδρίες ενδέχεται να κάνουμε εσύ κι εγώ. Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου, διότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και παρουσιάζει ένα μοναδικό φάσμα ανησυχιών τις οποίες μπορεί να επιθυμεί να συζητήσει, στόχους, υποστήριξη από το περιβάλλον. Ωστόσο, ξεκαθαρίζω στους πελάτες μου ότι είναι υπεύθυνοι τόσο για την έναρξη όσο και για την λήξη της θεραπείας τους. Εξάλλου, πόσο χρήσιμη θα ήταν αυτή η διαδικασία εάν σου στερούσα αυτή την επιλογή;  
Εάν επιθυμείς να δεις κάποιον σύμβουλο/θεραπευτή, αλλά ανησυχείς για το πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία, γιατί να μην κάνεις μία πρώτη προσέγγιση να κανονίσεις μία συνάντηση, δίχως την δέσμευση μελλοντικής ανανέωσης; 

Εάν κρίνεις ότι το πλαίσιο της διάρκειας της θεραπευτικής σχέσης είναι σημαντικό για εσένα, τότε αξίζει να το θέσεις. Αν επιθυμείς να κάνεις έναν περιορισμένο αριθμό συνεδριών, αυτό είναι εφικτό κατόπιν προσυννενόησης με το θεραπευτή, εφόσον πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο δουλειάς. 

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι και θεραπευτές πρόσκεινται στους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και σέβονται την επιθυμία και πρωτοβουλία τερματισμού μιας θεραπευτικής σχέσης. Εάν ένας επικείμενος σύμβουλος ή θεραπευτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα ερωτήματά σου, τότε ίσως να είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον άλλο/-η θεραπευτή/-τρια.


Άννα Πολεμικού, Ph.D. 
Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
(προσωποκεντρικης προσέγγισης)


πληροφορίες/επικοινωνία: 
 
  6937804644 / 21 3030 1465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου