16 Μαΐου 2014

Τα Οφέλη της Ομάδας

"Το άτομο δημιουργεί την ομάδα η οποία δημιουργεί το άτομο" (Wood, 1988).

Οι Ομάδες προσφέρουν ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο σου προσφέρεται η δυνατότητα να καλλιεργήσεις δεξιότητες όπως είναι η αποδοχή, η εμπιστοσύνη, η ενσυναισθητική κατανόηση, η συμπόνοια. Μέσα από την ζωντανή ομαδική αλληλεπίδραση, μαθαίνεις να αφουγκράζεσαι το πλαίσιο αναφοράς των άλλων, και να ακούς τον αυθεντικό εαυτό σου.

Ο -κατά γενική ομολογία- σιωπηρός επαναστάτης στον χώρο της ψυχοθεραπείας Carl Rogers θεώρησε την έννοια της ομάδας ως "την πιο ισχυρή κοινωνική ανακάλυψη του [20ου] αιώνα", και όχι αδίκως. Η ομάδα μπορεί να ενισχύσει τόσο την ατομικότητα όσο και την συλλογικότητα κι αυτό δρα καταλυτικά στην ανάπτυξη του εαυτού και των δυνατοτήτων του.

Κάποια από τα πράγματα που σου προσφέρει μία Συναντησιακή Ομάδα ή μία Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης είναι είναι τα εξής:

Ασφάλεια και άνεση στην αίσθηση της ομοιότητας
Αυξημένη ταχύτητα θεραπευτικών ενοράσεων
Υποστήριξη από τους άλλους 
Συμμετοχή στην θετική αλλαγή των άλλων 


Η ομαδική θεραπεία είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός και επαρκής τρόπος να επιφέρεις τις αλλαγές που συμβάλλουν στην προσωπική σου ωρίμανση.

Αν και κάποια μέλη της ομάδας αρχικά είναι επιφυλακτικά στην ιδέα να μοιραστούν τις αγωνίες ή τις ανησυχίες τους με μία ομάδα ξένων, σύντομα κατανοούν ότι η ομάδα έχει διαμορφωθεί με την σκοπιμότητα όλα τα μέλη της να φέρουν την ευθύνη του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστευτικότητας. Αυτό επιτρέπει στα μέλη να νιώσουν άνετα μέσα στην ομάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με αυτόν το τρόπο να αποκομίσουν εξαιρετικά οφέλη από την υποστήριξη όχι μόνο του συμβούλου/συντονιστή της ομάδας, αλλά από μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. 


Τα κοινά οφέλη του πλαισίου της ομάδας συμπεριλαμβάνουν: την ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνονται οι ενοράσεις και η αλλαγή, η γνώση ότι το κάθε μέλος δεν είναι μόνο στις δυσκολίες του/της, η ανάπτυξη που προκύπτει από την ικανότητα αποδοχής και προσφοράς υποστήριξης και την ευκαιρία να αποτελεί κανείς κομμάτι της διαδικασίας αλλαγής των άλλων.


Σε ποιους απευθύνεται η ομαδική θεραπεία;

Η ομαδική θεραπεία απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τον αυθεντικό εαυτό τους, να σχετιστούν με άλλους ανθρώπους με ειλικρινή και αποδεκτικό τρόπο, να πλοηγηθούν ελεύθερα, δίχως τον φόβο κριτικής ή απόρριψης σε προσωπικές και διαπροσωπικές αναζητήσεις, σε καθημερινούς (λ.χ. οικονομικούς, εργασιακούς, κοινωνικούς) προβληματισμούς, σε εσωτερικές συγκρούσεις, κ.ά.Αν και υπάρχουν θεραπευτικές ομάδες με συγκεκριμένη θεματολογία, υπάρχουν και Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης, ή Συναντησιακές Ομάδες (Encounter Groups) με ανοιχτή θεματολογία, όπου σε κάθε μέλος αναγνωρίζεται η ελευθερία να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα το απασχολεί, ελεύθερα, ακολουθώντας τον προσωπικό του ρυθμό ανάπτυξης με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις επιλογές του. Ως εκ τούτου, η δυναμική της κάθε ομάδας είναι μοναδική και πολύτιμη όπως και η συμβολή των μελών που την απαρτίζουν.

Άννα Πολεμικού, Ph.D. 
Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
(προσωποκεντρικης προσέγγισης)


πληροφορίες/επικοινωνία: 
 
  6937804644 / 21 3030 1465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου