12 Μαΐου 2014

Μύθοι στην Ψυχοθεραπεία: Ο Πάνσοφος Θεραπευτής
Είναι αυτονόητο ότι επιδιώκουμε να βρούμε έναν σύμβουλο/θεραπευτή που να έχει ολοκληρώσει πιστοποιημένη εκπαίδευση, που είναι μέλος αναγνωρισμένου επαγγελματικού φορέα ή συλλόγου, και που έχει υποβληθεί ο ίδιος στην θεραπευτική διαδικασία (έχει μεριμνήσει για την "αυτο-φροντίδα" του) και έχει κατοχυρώσει την κατάλληλη εποπτεία.  

Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει η ευρύτερη αντίληψη, συχνά ενισχυόμενη από τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές, ότι ο πελάτης περιορίζεται στο να καθίσει (ή να ξαπλώσει) αναπαυτικά στο ανάκλινδρο και να μιλήσει στον θεραπευτή, ο οποίος -με εφόδιο τις αρετές της εξυπνάδας και της αναλυτικής οξυδέρκειας που τον διακατέχει- θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα καθοδηγήσει τον πελάτη προς τις απαραίτητες συνειδητοποιήσεις. Με άλλα λόγια, η θεραπευτική διαδικασία αποπνέει μία αίσθηση νουβέλας μυστηρίου, όπου κάθε μορφή προόδου επαφίεται στην διαισθητικότητα, την ενόραση και τις δεξιότητες ντεντέκτιβ του θεραπευτή.

Οι σύγχρονες προοδευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις κατανοούν ότι ο ίδιος ο πελάτης καταδεικνύει την ίδια ικανότητα καθοδήγησης της θεραπευτικής διαδικασίας με τον θεραπευτή. Πιό συγκεκριμένα, ενστερνίζονται την ιδέα ότι η θεραπευτική συμμαχία - όπως αποκαλούμε την σύνδεση μεταξύ θεραπευτή και πελάτη κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους- είναι αναγκαία και επαρκής για πιο συναισθητικές και ουσιώδεις ανακαλύψεις από ότι η παραδοσιακή (και παλιομοδίτικη) τύπου "εσύ συσχετίζεις / εγώ ερμηνεύω" προσέγγιση. 

Μη ξεχνάς ότι υπάρχουν δύο άνθρωποι στο δωμάτιο! Και κανείς ποτέ δε θα σε καταλάβει καλύτερα απ' ότι είσαι ικανός/-ή να καταλάβεις τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει ειδικότερος για σένα εκτός από εσένα. Αυτό σημαίνει ότι και εσύ και ο θεραπευτής σου πλοηγείστε μαζί στην θεραπευτική διαδικασία και ότι σου πέφτει λόγος ως προς την κατεύθυνση, την πορεία και την ταχύτητά της. Εάν αισθάνεσαι ότι με κάποιον τρόπο σου στερείται αυτό το δικαίωμα ίσως αξίζει να απευθυνθείς στον/-ην θεραπευτή/-τριά σου και να μάθεις το γιατί. 


Άννα Πολεμικού, Ph.D. 
Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
(προσωποκεντρικης προσέγγισης)


πληροφορίες/επικοινωνία: 
 
  6937804644 / 21 3030 1465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου